علت واریس در جوانی: چاقی، بی تحرکی، دخانیات و ژنتیک

رگ‌های واریسی گره‌هایی مانند طناب متورم در رگ‌های خونی هستند که از سطح پوست بیرون می زند. سن یکی از مهم‌ترین عوامل خطر بیماری وریدی است. هرچه پیرتر می‌شوید ، دریچه‌های ورید شما ضعیف تر شده و به احتمال زیاد دچار نقص می‌شوند ، در نتیجه منجر به نارسایی وریدی و واریس می‌شود. با این حال ، این یک افسانه است که واریس فقط در دوران میان سالی شما رخ می‌دهد. حتی افراد جوان در ۲۰ سالگی نیز تحت شرایط خاص می‌توانند به واریس مبتلا شوند. صرف نظر از سن شما، در صورت مشاهده علائم بیماری وریدی واریس – سنگینی پاها ، گرفتگی ساق پا ، پاهای بی‌قرار،  باید سریعاً با پزشک مشورت کنید. رگ‌های واریسی به سرعت پیشرفت می‌کنند و در صورت عدم درمان ، می‌توانند منجر به عوارض مختلف دیگری شوند (لینک به مقاله عوارض واریس) مانند عفونت‌های پوستی ، زخم‌های پا و ترومبوز ورید عمقی. به ویژه مورد آخر خطرناک است زیرا منجر به تشکیل لخته خون در رگ‌ها می‌شود که در صورت انتقال لخته‌های خون به ریه‌ها می‌تواند کشنده باشد. در این مقاله ، در مورد چگونگی ابتلا به واریس در جوانی،  برخی از عوامل خطر که شما را مستعد ابتلا به بیماری‌های وریدی می‌کنند ، و چگونگی به حداقل رساندن خطر ابتلا به واریس در جوانی، مورد بحث قرار خواهد گرفت.

تغییرات شیوه زندگی می‌تواند به بهبود گردش خون در بدن شما کمک کند. اما این تغییرات نمی‌توانند تضمین کنند که شما مبتلا به واریس نخواهید شد ، و پس از بروز علائم نمی‌توانند رگ‌های واریسی را درمان کنند.

دکتر مهدی کریمی می‌تواند وضعیت شما را با دقت مطالعه کرده و آزمایشاتی را انجام دهد تا علت اصلی واریس شما مشخص شود. او در گزینه‌های درمانی غیرتهاجمی واریس با تخصص دارد که طی یک ساعت نتیجه می‌گیرد و هیچ درد و ناراحتی ایجاد نمی‌کند.در صورت مشاهده هر یک از علائم هشدار دهنده واریس و بیماری ورید ، لطفاً برای تشخیص دقیق و درمان با پزشک ملاقات کنید.

 

واریس چگونه ایجاد می‌شود؟


دریچه‌های ضعیف یا آسیب دیده می‌توانند منجر به واریس شوند. شریان‌ها خون را از قلب شما به بقیه بافت‌های شما منتقل می‌کنند ، و وریدها خون را از بقیه بدن به قلب شما باز می‌گردانند ، بنابراین می‌توان خون را می‌توان مجدداً به گردش در آورد. برای بازگشت خون به قلب شما ، رگ‌های موجود در پاها باید در برابر نیروی جاذبه زمین مقاومت کنند. انقباضات عضلات در قسمت پایین پاهای شما به عنوان پمپ عمل می‌کند و کشسانی دیواره‌های رگ کمک می‌کنند تا خون به قلب شما بازگردد. دریچه‌های ریز در رگ‌های شما باز می‌شوند که خون به سمت قلب شما جریان می‌یابد و سپس به هم نزدیک می‌شوند تا جریان خون به سمت عقب و پایین بدن باز نگردد. اگر این دریچه‌ها ضعیف شده یا آسیب دیده باشند ، خون می‌تواند به سمت عقب جریان یابد و در رگ جمع شود و باعث کشیدگی یا پیچ خوردگی رگ‌ها شود.

قانون واریس در جوانی


دلایل ایجاد این تغییرات به دلیل عوامل مختلفی است و جوانان در معرض خطر واریس به دلایل مختلف از جمله افزایش سبک زندگی بی‌تحرک و قرار گرفتن در معرض آفتاب در این گروه قرار دارند. افراد جوان نیز مستعد ابتلا به علائم هشدار دهنده هستند و خود را در معرض خطر نمی‌دانند. واریس در جوانی در بیماران جوان به طور معمول چندان جدی نیست اما برای جلوگیری از ابتلا به بیماری جدی تر یا وریدی که نیاز به درمان شدیدتر دارند ، به درمان به موقع  نیاز دارند.

بارداری

بارداری خطر ابتلا به واریس را به شدت افزایش می‌دهد. این امر بیشتر به دلیل تمام تغییرات فیزیولوژیکی است که در دوران بارداری در بدن شما اتفاق می‌افتد. وزن رحم می‌تواند فشار بیشتری به رگ‌های شما وارد کند ، که می‌تواند منجر به واریس شود. علاوه بر این ، حجم خون بدن برای حمایت از کودک در حال رشد افزایش می‌یابد ، که می‌تواند منجر به گشاد شدن رگ‌ها شود ، که این امر نیز می‌تواند منجر به واریس گردد. در نهایت، بدن شما دچار تغییرات هورمونی نامنظم می‌شود که می‌تواند دیواره‌های رگ شما را تضعیف یا شل کند.

  علل واریس

چاقی

داشتن کمی اضافه وزن مسئله خاصی ایجاد نمی‌کند. با این حال ، چاقی می‌تواند منجر به تعدادی از بیماری‌ها از جمله بیماری ورید شود. چاق بودن بدان معنی است که رگ‌های شما تحت فشار زیادی قرار گرفته‌اند ، که می‌تواند دیواره‌های رگ را تضعیف کرده و منجر به تشکیل رگ‌های واریسی شود. علاوه بر این ، لایه‌های چربی زیر جلدی ممکن است باعث شود که متوجه رگ‌های متورم نشوید ، که خطرناک است زیرا ممکن است علائم اولیه بیماری ورید را تشخیص ندهید.

ژنتیک

ژنتیک عامل اصلی خطر برای بیماری وریدی است. اگر والدین شما از بیماری وریدی رنج می‌برند ، تقریباً مطمئن باشید که شما نیز به رگ‌های واریسی مبتلا خواهید شد. اگر از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری وریدی هستید، واریس ممکن است در هر زمان و حتی در ۲۰ سالگی شما نیز ایجاد شود. بنابراین باید هوشیار باشید و لحظه‌ای که متوجه اولین علائم نارسایی وریدی می‌شوید با پزشک متخصص مشورت کنید.

سبک زندگی بی‌تحرک

آیا بسیاری از وقت خود را صرف نشستن یا ایستادن بدون هیچ‌گونه فعالیتی می‌کنید؟ آیا شغلی دارید که جنبش زیادی نداشته باشد – از جمله آموزش ، کار در دفتر ، پرستاری ، رانندگی؟ غیرفعال بودن فشار زیادی به رگ‌های پای شما وارد می‌کند و فعالیت عضلات را به حداقل می‌رساند ، احتمال تجمع خون در رگ‌های ساق شما را افزایش می‌دهد ، که به نوبه خود باعث ایجاد واریس می‌شود.

استعمال دخانیات

مواد شیمیایی سمی موجود در سیگار می‌توانند صدمات جدی به رگ‌های شما وارد کنند و باعث ایجاد رگ‌های واریس و به طور بالقوه بیماری جدی تر بنام ترومبوز عمقی ورید (DVT) که لخته بستن خون در رگ است ، می‌شود.

لباس تنگ

لباس‌های تنگی که دور کمر ، ران‌های فوقانی و پاها هستند، می‌تواند جریان خون طبیعی را محدود کند و باعث ایجاد واریس می‌شود.

ترومبوز عمقی ورید

ترومبوز عمقی ورید یک بیماری پزشکی است که در آن لخته‌های خون در داخل رگ‌های شما شکل می‌گیرد. این لخته‌های خونی باعث آسیب زیاد به دیواره رگ‌ها و دریچه‌های ورید شما می‌شوند. به این ترتیب ، اگر در حال حاضر DVT دارید – یا اگر DVT را تجربه کرده‌اید – ممکن است دریچه‌های ورید شما ضعیف شده باشند، که احتمال ابتلا به واریس را افزایش می‌دهد.

علائم


واریس ممکن است هیچ دردی ایجاد نکند. علائم واریس در جوانی  می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رگ‌هایی که به رنگ بنفش تیره یا آبی رنگ هستند
  • وریدهایی که پیچ خورده و به صورت مارپیچی هستند. این رگ‌ها اغلب مانند بندهای به هم پیچیده در پاهای شما هستند.

در صورت بروز علائم و نشانه‌های دردناک ، این علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس درد در پا یا سنگینی پاها
  • سوزش ، لرزش ، گرفتگی عضلات و تورم در قسمت پایین پاهای شما
  • بعد از نشستن یا ایستادن طولانی مدت احساس درد کنید
  • خارش در اطراف یک یا چند رگ خود
  • تغییر رنگ پوست در اطراف رگ‌های واریسی

رگ‌های عنکبوتی شبیه رگ‌های واریسی هستند، اما اندازه آن‌ها کوچک‌تر است. رگ‌های عنکبوتی نزدیک به سطح پوست یافت می‌شوند و اغلب قرمز یا آبی هستند.

عوارض


عوارض واریس ، اگرچه نادر است ، اما می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • زخم. زخم‌های دردناک ممکن است روی پوست در نزدیکی واریس ، به خصوص در نزدیکی مچ پا ایجاد شود. لکه تغییر رنگی روی پوست معمولاً قبل از ایجاد زخم شروع می‌شود. اگر گمان می‌کنید زخم ایجاد کرده‌اید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
  • لخته شدن خون. گاهی اوقات ، رگ‌های عمیق در پاها بزرگ می‌شوند. در چنین مواردی ، پای آسیب‌دیده ممکن است دردناک و متورم شود. هرگونه درد مداوم در پا یا تورم نیاز به مراقبت پزشکی دارد زیرا ممکن است نشان دهنده لخته شدن خون باشد – وضعیتی که از نظر پزشکی به عنوان ترومبوفلبیت شناخته می‌شود.
  • خون ریزی. بعضی اوقات ممکن است رگ‌های بسیار نزدیک به پوست متلاشی شوند. این امر معمولاً فقط باعث خونریزی جزئی می‌شود. اما هر خونریزی نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
  پاسخ سوالات رایج واریس

تشخیص


برای تشخیص واریس ، پزشک معاینه جسمی از جمله نگاه کردن به پاهای شما هنگام ایستادن برای بررسی تورم انجام می‌دهد. همچنین  پزشک از شما بخواهد هرگونه درد و سوزش در پاها را توصیف کنید. همچنین برای شما یک آزمایش سونوگرافی نیز درخواست می‌شود  تا دریابید که دریچه‌های موجود در رگ‌های شما به طور عادی کار می‌کنند یا اینکه شواهدی از لخته خون وجود دارد یا خیر. در این آزمایش غیرتهاجمی ، تکنسین یک وسیله کوچک دستی (مبدل) با اندازه یک نوار صابون را در برابر پوست شما بر روی سطح بدن شما قرار می‌دهد. مبدل تصاویر رگ‌های موجود در پاها را به مانیتور منتقل می‌کند ، بنابراین تکنسین و پزشک شما می‌توانند آن‌ها را ببینند.

راه‌های درمانی واریس در جوانی


خوشبختانه ، درمان معمولاً واریس به معنای ماندن در بیمارستان یا بهبودی طولانی و ناراحت کننده نیست. در سایه استفاده از روش‌های کمتر تهاجمی ، واریس به طور کلی به صورت سرپایی قابل درمان است. از پزشک خود بپرسید که آیا بیمه هزینه‌های درمانی شما را تأمین می‌کند یا خیر. اگر به دلایل کاملاً زیبایی انجام شود ، شما مجبور خواهید بود خودتان هزینه درمان واریس را بپردازید.

تغییر سبک زندگی

برخی اقدامات خود مراقبتی می‌تواند برای کاهش ناراحتی ناشی از واریس کمک کننده باشد. همین اقدامات می‌تواند به جلوگیری یا کند شدن پیشرفت واریس نیز کمک کند. این کارها شامل موارد زیر هستند:

  • ورزش. حرکت کنید. پیاده روی راهی عالی برای افزایش گردش خون در پاها است. پزشک شما می‌تواند سطح فعالیت مناسبی را برای شما پیشنهاد کند.
  • مراقب وزن و رژیم خود باشید. افزایش وزن، یک فشار غیرضروری به رگ‌های شما وارد می‌کند. آنچه شما می‌خورید نیز می‌تواند کمک کننده باشد. برای جلوگیری از تورم ناشی از احتباس آب ، رژیم غذایی کم نمک میل کنید.
  • مراقب آنچه می‌پوشید باشید. از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند خودداری کنید. کفش‌های پاشنه کوتاه باعث فعالیت بیشتر عضلات ساق پا می‌شوند، که برای رگ‌های شما بهتر است. از لباس‌های تنگ در دور کمر ، پاها یا کشاله ران خودداری کنید زیرا این لباس‌ها می‌توانند جریان خون را کاهش دهند.
  • پاهای خود را بالا ببرید. برای بهبود گردش خون در پاها ، روزانه چندین استراحت کوتاه انجام دهید تا پاهای خود را بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید. به عنوان مثال ، پاهایتان را روی سه یا چهار بالش دراز کنید و در حالت استراحت نگه دارید.
  • از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. برای افزایش جریان خون ، مرتباً تغییر وضعیت دهید.

داروهای گیاهی

اگرچه این روش‌ها به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته‌اند ، تعدادی از این روش‌های درمانی جایگزین می‌توانند به عنوان درمان کمکی برای نارسایی مزمن وریدی که  یک بیماری مرتبط با رگ‌های واریسی است که در آن رگ‌های پا در بازگشت خون به قلب دچار مشکل می‌شوند، موثر می‌باشد. این روش‌های درمانی شامل موارد زیر است:

  • شاه بلوط هندی
  • جارو قصاب (Butcher’s broom)
  • انگور (برگ ، شیره ، بذر و میوه)
  • شبدر شیرین

قبل از استفاده از هرگونه گیاه دارویی یا مکمل‌های غذایی با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید این محصولات بی‌خطر هستند و به هیچ عنوان با داروهای مصرفی شما اختلال نخواهند داشت.

جوراب‌های فشرده ساز

پوشیدن جوراب واریس در تمام طول روز اغلب اولین رویکردی است که قبل از فکر کردن به سایر درمان‌ها امتحان می‌شود. این جوراب‌ها به طور پیوسته پاهای شما را فشرده می‌کنند ، و به رگ‌ها و ماهیچه‌های پا کمک می‌کنند تا خون موثرتر حرکت کند. میزان فشرده سازی براساس نوع و مارک متفاوت است. شما می‌توانید جوراب ساق بلند فشرده سازی را در اکثر داروخانه‌ها و فروشگاه‌های لوازم پزشکی خریداری کنید. جوراب‌های دارای مقاومت تجویزی نیز موجود هستند و در صورت ایجاد علائم واریس در شما احتمالاً تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند.

  کلینیک درمان واریس: انواع روش های تشخیص و درمان واریس

درمان‌های اضافی برای واریس شدیدتر

اگر مشکل شما به مراقبت از خود یا جوراب‌های فشرده ساز پاسخ ندهد، و یا اگر وضعیت بیماری شما شدیدتر است ، پزشک شما می‌تواند یکی از این روش‌های درمان واریس را توصیه کند:

  • اسکلروتراپی. در این روش ، پزشک شما به رگ‌های واریسی کوچک و متوسط، محلول یا فومی که باعث ایجاد اسکار می‌شود و آن رگ‌ها را می‌بندد تزریق می‌کند. در عرض چند هفته ، رگ‌های واریسی تحت درمان باید محو شود. اگرچه ممکن است در همان رگ ممکن است نیاز به تزریق بیش از یک بار باشد، اما در صورتی که به نحو صحیح انجام شود ، اسکلروتراپی مؤثر است. اسکلروتراپی نیازی به بی‌هوشی ندارد و می‌توان در مطب پزشک نیز انجام داد.
  • اسکلروتراپی در وریدهای بزرگ. تزریق رگ بزرگ با محلول فوم نیز یک روش درمانی ممکن برای بستن رگ و مهر و موم کردن آن است.
  • درمان با لیزر. پزشکان برای بستن رگ‌های واریسی کوچک‌تر و رگ‌های عنکبوتی از فناوری جدید در درمان‌های لیزر استفاده می‌کنند. درمان با لیزر با ارسال پشت سر هم نورهای قوی روی رگ عمل می‌کند ، که باعث می‌شود ورید به آرامی محو و ناپدید شود. در این روش از برش دادن پوست یا از سوزن استفاده نمی‌شود.
  • روش‌های درمانی با کمک کاتتر با استفاده از پرتودرمانی یا انرژی لیزر. در یکی از این روش‌های درمانی ، پزشک شما یک لوله نازک (کاتتر) را به داخل رگ بزرگ شده وارد کرده و با استفاده از رادیو فرکانس یا انرژی لیزر ، نوک سوند را گرم می‌کند. با بیرون کشیدن کاتتر ، گرما باعث می‌شود که ورید از بین برود و باعث فروپاشی آن شده و از بین برود. این روش درمانی ترجیحا برای رگ‌های واریسی بزرگ‌تر انجام می‌شود.
  • انعقاد شدید و بسته شدن ورید. در این روش وریدهای کوچک‌تر قبل از اینکه به رگ‌های عمیق بپیوندد، می‌بندند و رگ را از طریق برش‌های کوچک خارج می‌کنند. این روش یک عمل سرپایی برای اکثر افراد است. از بین بردن ورید تأثیر منفی بر گردش خون در پایتان نخواهد گذاشت زیرا رگ‌های عمیق تر در ساق پا مواظب حجم زیاد خون هستند.
  • فلبکتومی سرپایی (fluh-BEK-tuh-me). پزشک شما رگ‌های واریسی کوچک‌تر را از طریق یک سری از سوراخ‌های پوستی ریز برطرف می‌کند. در این روش سرپایی فقط قسمت‌هایی از پای شما که لکه دار هستند ، بی‌حس می‌شوند. زخم به طور کلی بسیار جزئی و ناچیز است.
  • جراحی اندوسکوپیک ورید. در صورت عدم موفقیت سایر تکنیک ها ، ممکن است این عمل فقط در یک مورد پیشرفته شامل زخم‌های پا انجام شود. جراح شما از یک دوربین فیلم‌برداری نازک که در پایتان وارد شده است برای تجسم و بسته شدن رگ‌های واریسی استفاده می‌کند و سپس رگ‌ها از طریق برش‌های کوچک برداشته می‌شوند. این روش به صورت سرپایی انجام می‌شود.رگ‌های واریسی که در دوران بارداری ایجاد می‌شوند ، به طور کلی در طی سه تا ۱۲ ماه پس از زایمان بدون درمان پزشکی بهبود می‌یابند.

پیشگیری از واریس در جوانی


هیچ راهی برای پیشگیری کامل از واریس وجود ندارد. اما بهبود گردش خون و تن عضلانی ممکن است خطر ابتلا به واریس یا ایجاد موارد پیشرفته‌تر را کاهش دهد. همان اقداماتی که می‌توانید برای درمان ناراحتی ناشی از واریس در خانه انجام دهید ، می‌تواند به جلوگیری از واریس نیز کمک کند ، از جمله:

  • ورزش کردن
  • مراقبت از وزن خود
  • خوردن یک رژیم غذایی پر فیبر و کم نمک
  • اجتناب از کفش پاشنه بلند
  • پاهای خود را در طول روز بالا ببرید و استراحت کنید
  • به طور مرتب موقعیت نشسته یا ایستاده خود را تغییر دهید

مقالات مرتبط

تماس