بیماری واریس بر اثر علل زیر به و جود میآید:
- بارداری: در دوران بارداری به دلیل افزایش حجم خون و بزرگ شدن جنین رحم بیش از پیش حجیمتر شده و رگهای لگن و پا را تحت فشار قرار میدهد. این فشار از حرکت یکنواخت خون در رگها جلوگیری میکند. تغییرات هورمونی طی ۹ ماه بارداری نیز در ایجاد واریس پا تاثیر به سزایی دارند. هورمون پروژسترون طی دوران بارداری به مقادیر بسیار زیادی ترشح میشود تا بافت های بدن مادر را نرم کند و رشد جنین در رحم و زایمان راحت تر صورت بگیرد. این هورمونها روی رگهای بدن تاثیر میگذارند و باعث منبسط شدن آن ها میگردند و این باعث ضعیف شدن دیوارههای رگ شده و به این ترتیب جریان خون در رگهای پا مختل میشود و باعث بروز علایم واریس میگردد.
- ارثی(ژنتیکی): یکی از پارامترهای مهم در ایجاد بیماری واریس عوامل ژنتیکی است. بیماری واریس و رگهای عنکبوتی در افرادی که در خانواده آنها سابقه وجود این بیماری بوده زیاد میباشد.
- اضافه وزن: با اضافه شدن وزن فشار روی رگها به خصوص رگهای پا افزایش میابد و باعث نمایان شدن و برجستگی رگها میشود. این افزایش وزن باعث تحلیل رفتن و از کار افتادن دریچههای وریدی شده و به مرور زمان باعث تجمع خون در رگهای پا میشود. این باعث جلوگیری از جریان خون به سمت قلب میشود و به مرور باعث پدیدار شدن وریدهای واریسی و رگهای عنکبوتی میشود.
- سن زیاد: با افزایش سن انعطافپذیری و قابلیت ارتجاعی رگهای بدن کاهش میابد و دیواره رگها منبسط میشود. این منبسط شدن مانع بسته شدن طبیعی دریچه های رگها شده و باعث مختل شدن جریان خون در آن ها میشود. لذا جریان خون به سمت پایین پا بر میگردد و در آنجا جمع میشود و باعث پدیدار شدن واریس میگردد.
- تغییرات هورمونی و یائسگی: تغییرات هورمون استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی باعث شل شدن دیوارههای رگ ها شده و باعث تجمع خون در پا ها میشود. تجمع خون باعث افزایش فشار بر روی رگ ها میشود وعامل ایجاد بیماری واریس میشود.
- ایستادن و نشستن طولانی: ایستادن یا نشستن باعث تداخل در سیستم چرخش خون بدن شده و فشار مضاعفی روی رگ ها میآورد و باعث پدیدار شدن وریدهای واریس و رگهای عنکبوتی میشود.